•  
 
Navigáció
· Főoldal
· Írások
· Linkek
· Képtár
· Kapcsolat
· Keresés
· Miserend
· Idézetek
· Óvodai és Iskolai hittan
Temető-szabályzat
A Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség szabályzata az egyházközség tulajdonában lévő temetkezési emlékhely használatának rendjéről

Az első 10 év CD
Kápolna újság
Templomunk CD-DVD
Idézetek
Jőjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.
-- Máté 11,28
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Riportok » "Motoros pap"
"Motoros pap"
Igencsak tátva maradt a szám, amikor hajdanán a vidéket járva egyszer csak elém vágott a csépai pap - lóháton. Mások Trabanton pöfögő atyákról meséltek, a régi időkben pedig kerékpárra vagy kismotorra pattantak az igét hirdetők, hogy leküzdjék a távolságot.

articles: laciatya2.jpgMa már nagy meglepetést nem okoz, ha a papok is használják a modern kor vívmányait. Örkény plébániai kormányzója, Balogh László például túramotorral járja Tatárszentgyörgyöt és Táborfalvát.
Az országban egyébként legalább húsz római katolikus pap használ rendszeresen motorkerékpárt. Közösséget alkotnak, zártkörű internetes levelezést folytatnak. A Keresztény Motorosok Klubja kezdeményezésére a nyáron zarándoklatra is sor került Petőfiszállásr-Szentkúton, amelyet Bátor Botond pálos atya (azóta a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke) szervezett. Az ötlet egyébként Lengyelországból származik, és úgy tűnik, nálunk is meghonosodik. Természetesen a jövő évi zarándoklatról sem fog hiányozni az örkényi Laci atya, aki a következőképpen szerette meg a motort:
- Kamaszkori próbálgatások és kalandok után néhány éve újra életem része lett a motorozás. Az Ipoly-vidék falvaiban végeztem lelkipásztori szolgálatomat, kerékpárral jártam az egymástól több kilométerre eső településeket. Egyszer megkérdezte valaki, miért nem veszek magamnak egy robogót. Megfogadtam a tanácsot, tavaly ősz óta pedig már nagymotorom van.
Nem is akármilyen márka! Komoly túramotor: Z 750 köbcentis Kawasaki. Mindenhová azzal megy, természetesen misézni is. És a szüleihez, Rákospalotára. Mivel a nyáron nem nagyon volt ideje csavarogni, szeretné kihasználni az őszi napsütést. Dabasr-Gyón papja is motorozik, néha együtt járják a környéket.

Laci atya tavaly került Örkénybe, ahova eleve motorral érkezett. Tehát nem az új papot kellett a híveknek megszokni, hanem azt, hogy motorozik. Egyszer állt ki a garázsból, a szomszéd gyerek pedig megjegyezte a szüleinek, hogy milyen szuper járgánnyal távozik tőle valaki. Az apuka gyorsan tisztázta a helyzetet: a motoros nem más, mint a falu plébánosa.

Felgyorsult világunkban természetesen a papok sem vonhatják ki magukat a hétköznapi életből, s a közlekedésben (is) megvalósítják a krisztusi élet követelményeit, szem előtt tartva például az előzékenységet. Hogy motorra pattanjanak, ahhoz nem kell egyházmegyéjük legfőbb vezetőjétől engedélyt kérni. Balogh László különcsége sem szúr szemet felettesének, a váci püspöknek. Miután a papi összejövetelekre is túramotorral érkezik, mindenki tud a szenvedélyéről. Az is előfordul, hogy féltett büszkeségét kölcsönkérik egy körre.


Borzák Tibor, Szabad Föld
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Nagyheti szertartások

március 29. nagycsütörtök
17.00-kor szentmise az utolsó vacsora emlékére

március 30. nagypéntek
17.00 ünnepi liturgia

március 31. nagyszombat
17.00-kor szentmise

április 1. húsvétvasárnap
9.00 szentmise

Alapítványunk
Istenháza Táborfalva Alapítvány adószáma:
18710326-1-13
Legújabb cikkek
· Karitász tábor 2017
· Boldog Meszlényi Zoltán
· Andocsi zarándoklat
· Beer Miklós: Senki n...
· Új evangelizáció kon...
· Az én táborom!
· Árpád-házi Szent Kinga
· Beer Miklós: Elindít...
· Betlehemezés
· Hittanverseny Dabas-...
· Aranymisével egybekö...
· Hittanos tábor 2011.
· Hittanos kirándulás
· Nagyböjt 5. vasárnap...
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 13
· Legújabb tag: kerepeczki zoltan
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése